Ürünler Fiyat
4 kişilik

Milinka Tepsi Poğaça Nasıl Hazırlanır?

( )( )( )( )( )
60

Bulgarca milinka veya milinki, dızmana, tutmanik, sirenka ve daha çok farklı isimle anılan bu nefis lezzet, işin özünde bir çeşit tepsi poğaçası. Poğaça deyince aklınıza basit bir şey gelmesin, yiyeceğiniz en yumuşak ve en nefis poğaçalardan biri olacağına eminiz. Balkanlardaki herhangi bir ailenin evinde, özellikle Bulgaristan'ın Dobruca (Dobrudcja) bölgesinde sıklıkla tüketilen milinka tarifini bu kez de sizler için yazdık.Genellikle peynirli harçla hazırlanan milinkaya dilerseniz ıspanak, patates veya kıymayla da iç harç hazırlamanız mümkün. Puf puf kabaran ve aile boyu kahvaltı keyfinize şenlik katacak bu tepsi poğaçasını çok seveceksiniz. Balkanların en sevilen hamur işi tariflerinden biri olan milinka tarifi artık sizlerle, şimdiden afiyetler olsun!Milinka Tarifi İçin MalzemelerHamuru için:1 paket yaş maya (42 gram)1 yemek kaşığı toz şeker1 su bardağı ılık süt1 çay bardağı sıvı yağ6 bardak un (aldığı kadar)1 çay kaşığı tuzİç harcı için:1 su bardağı beyaz peynir (ufalanmış)2 yemek kaşığı (tepeleme) eritilmiş tereyağı (veya sıvıyağ)Sosu için:1 kase yoğurt2 adet yumurta sarısı2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı1 çay kaşığı tuzMilinka Tarifinin Pişirme ÖnerisiMilinka parçalarınızın boyutuna göre pişme süresi değişkenlik gösterebilir. Piştiğinden emin olmak için milinkanın alt tabanını kontrol edin.Milinka Tarifi Nasıl Yapılır?Mayayı küçük parçalara ayırarak orta boy bir kase içine alın. Üzerine şeker ve ılık sütü ekleyerek mayanın kabarması için 10-15 dakika kadar bekletin. Sütün kaynar değil ılık olmasına özen gösterin.Maya köpürdükten sonra üzerine sıvı yağı ekleyerek karıştırın.Geniş bir kaseye unu ve tuzu ekleyerek karıştırın. Ortasını hafifçe elinize açarak hazırladığınız mayalı karışımı una ekleyin ve elinize yoğurmaya başlayın.Hamur bütünleştiğinde üzerini hafifçe yağlayın ve kasenin üzerini kapatarak 45-60 dakika kadar mümkünse sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın. Hamur 2-3 katına çıktığında istenilen düzeyde mayalanmış demektir.Hamurunuzu yapışmayacak bir tezgah üzerine alın veya altına çok hafif un serpin. 2-3 eşit parçalara bölün. Milinka parçalarını daha küçük hazırlamak isterseniz daha fazla parçaya bölebilirsiniz.Böldüğünüz hamur parçalarını dikdörtgen biçiminde yaklaşık 1-2 cm kalınlığında açın. Açtığınız hamurların iç kısmını bir fırçayla yağlayın. Ufaladığınız beyaz peynirleri açılmış hamurların içine serpiştirip yuvarlayarak rulo haline getirin.Rulo halindeki hamurları fırın tepsinize sığacak uygunlukta, yaklaşık 3 parmak kalınlığında kesin ve rulo kısımları gözükecek şekilde tepsiye dizin. Elinizdeki hamur bitene dek aşamaları tekrar edin.Sosu için eritiğiniz tereyağı ılıdıktan sonra tüm malzemeleri karıştırın ve tepsiye dizdiğiniz milinka parçalarının üzerinde gezdirin, üst kısımlarının sosla kaplanması için sosu fırçayla sürebilirsiniz. İsteğe göre üzerine susam veya çörek otu serpiştirin.Isıtmış olduğunuz 180 derece fırında üst kısmı kızarıp güzelce pişinceye dek pişirin. Alt-üst ayarı açık bir fırında takriben 40-45 dakika pişirin. Sıcak servis edin.

Mobil deneyim için

Başgimpa